Men... sen spelar rörlighet in. Stramhet i hamstrings (baksida lår), stramhet i fotleder, styrka runt fotleder, knän och höftparti. Allt detta går att göra någonting åt. Detta är muskulärt och går alltid att träna dit man vill.
Andra faktorer som påverkar löpsteget, är din fysiska status, kondition, vana och val av skor. Man kan tro att vi har ett inpräntat löpsteg som inte går att ändra. Men till skillnad från djuren som har sitt löpsteg inpräntat i ryggraden, så har vi faktiskt en viljemässig kontroll. Vi kan styra över våra muskler med hjärnan. Vilket gör att vi kan styra vår löpteknik betydligt mer.
Vi har tidigare i vår blogg tagit upp skornas betydelse för ett skonsamt steg. Länk hittar ni här. Och skorna har väldigt stor betydelse. Många av dagens skor är väldigt tunga och försedda med en kraftig uppbyggd häl. Detta leder oftast till en ofrivillig "heelstrike" pga. vi inte orkar lyfta upp foten. Med heelstrike menas att man sätter ner hälen först. Detta blir en väldigt stor påfrestning på knän och framförallt tibialis anterior, som är framsida vad. Här är det lätt att få benhinne besvär om påfrestrningen blir alldeles för stor. Men genom att landa plant med foten, (observera att jag inte skriver tåisättning) Alltså häl och tå i nästan samtidigt så minskar man dels risken med skador men får även upp ett betydligt större tryck än om du skulla landa på hälen.
Jag kommer stapla upp några av de viktigaste sakerna jag tänker på för att få ut så mycket som möjligt av mitt löpsteg:
- Fotisättningen. Här försöker jag sätta ner foten i en rak linje just under kroppen. Sätter du ner foten framför dig så kommer du bromsa in din rörelse vilket är väldigt kraftkrävande. Så försök landa med foten just under kroppen.
- Fotisättningen. Flack fotisättning. dvs. försök landa på häl och tå samtidigt, för att sedan skjuta ifrån med tårna och framförallt vaderna.
- Knäna. Spetsigt knä framåt. och våga lyft på knäna & fötterna. Hasar man med fötterna efter backen så får man inte upp någon fart.
- Kroppspositionen. Rak rygg & fäst blicken långt framåt. Tänk också på tyngdkraftens påverkan. Lätt framåtlutad för att få en gratis skjuts framåt. Lutar du dig bakåt tittar ner i backen och krummar ryggen är det som att lägga i backen på en bil som rullar framåt.
- Armpendlingen. Ha en kompakt armrörelse. Armrana pendlar fram och tillbaka men försök slappna av så gått det går i händer, nacke och axlar. Kom ihåg att all kraft som du vill göra av med är den kraft som gör att du går framåt. Att spänna händer och nacke är kraftkrävande.
- Tänk på. Att inte vrida kroppen för mycket sida till sida. Undvik bromseffekten att vi sätter i vårt steg för tidigt för långt fram. Hitta ett flyt i löpningen och spring gärna intervaller för att få upp ett bättre löpsteg för att sedan testa applicera detta i långlöpning.
Lycka till!
vi som har mkt "heelstrike", finns det något mer att tänka på ?? kanske nya skor, mer stretch, tips o trix ?
SvaraRaderaJag skulle säga att det mesta handlar om jobba med fullfölja rörelsen och landa under kroppen. Givetvis spelar skor in också. Skulle tipsa att testa göra en löpanalys för att se vad man ska förbättra. Lycka till
SvaraRaderahur gör man en löpanalys ? tack !
SvaraRaderaJag skulle tipsa att du besöker en gymanläggning, där det oftast finns någon person som har kunskap att utföra en löpanalys
SvaraRadera