måndag 12 september 2011

Senaste PT sidan

Min senaste sida i Piteå-Tidningen.

5 kommentarer:

  1. Är ju rätt uppenbart att opastöriserad mjölk KAN vara farlig i den aspekten att diverse bakterier kan spridas via denna, något som inte är möjligt efter att mjölken genomgått pastöriseringsprocessen eftersom att bakterierna inte överlever denna. Däremot galet att lagstifta om detta i alla fall. Vill man dricka detta och utsätta sig för den eventuella risk för diverse infektionssjukdomar det kan medföra borde det vara upp till var och en. Men det lär ju knappast vara så att livsmedelsindustin önskat en lag för pastöriseringstvång (har dock inte läst boken så jag kanske är helt ute och cyklar här) och kopplingen mellan just denna process och diverse kemiskt modifierade och konstgjorda mjölkprodukter kan i alla fall inte jag se.

    Förstår inte heller resonemanget om att mjölk skulle vara så jäkla nyttigt och naturligt. Det dracks ju inte mycket mjölk på stenåldern (först i slutet då man började ha tamboskap) så speciellt paleo är det ju inte. Dessutom förefaller det ju inte särskilt troligt att om naturen nu hade en plan så skulle den planen vara att människan började dricka mjölk från en annan djurart (något som vi är helt ensamma om då inget annat djur gör det). Och med tanke på hur djuruppfödning går till idag så är mjölken, oavsett om den är färsk och opastöriserad, knappast vad den var för några hundra år sedan. Just my case!

    SvaraRadera
  2. Många bra synpunkter från er båda! Tyvärr mina vänner finner jag det väldigt onödigt & slöseri på energi att dra allting till yterligheter!
    Fokusera mera på PRESTATIONEN & mindre på kosten så ska ni se att allting ordnar sig.

    En top 10 placering på Sverigecupen bör vara målsättningen inför vintern tycker jag. Ifall bränslet du använder är färsk mjölk eller den 3%:iga från Hilmer på ICA är ditt val David.

    Detta var min egen synpunkt och som ni alla vet så gillar jag att se helheten & inte fastna i detaljer!

    Keep up the good work!

    //Mvh Krisprolls kardemumma skorpor

    SvaraRadera
  3. Alltid kul och höra reaktioner. Man ska ifrågasätta allt, sån är världen idag. Man måste, måste för att komma någonstans med all information som spys ut via media.

    Kan bara säga att har man inte läst boken tror jag det är oerhört svårt att ha en så stor uppfattning och vad mjölk egentligen betyder och framförallt dess historia då boken till största del består av ren FAKTA som du påpekat bristen på förut.

    Vet inte hur mycket kost ni läkare läser men de "bakterier" du syftar kan spridas JA, men grejjen är om man fördjupar sig i ämnet så dödar de goda bakterierna de förmodade dåliga. Självklart är aspekten om hur mjölk hanteras den viktiga, jag skulle ju inte fara och köpa mjölk på en bondgård där de har 300 djur och mjölkningen är ett enda tidshets och man matar djuren med kraftfoder osv osv. Utan jag köper ju på en liten gård där korna får beta ute som länge som möjligt och ges så bra och näringsrik mat under vinterhalvåret. Då skiljer det markant på mjölk nu och för hundra år sedan. Ang att människan inte drack mjölk tills de skaffat tamboskap är ju bullshit, man levde och flyttade efter boskapet. Sen skiljde det ju givetvis på var i världen man levde, fanns det tillgång till mjölk drack man sådan.

    Hur mycket vet du om benskörhet ? Det var extremt ovanligt förut, vad kan det ha berott på ? Och framförallt varför finns det nu ? Kroppen kan inte ens ta upp kalciumet i pastöriserad mjölk, så what for liksom ?

    Orkar inte ens börja rada upp argument för. Jag tror och det räcker för mig.

    Krisprolls : Självklart handlar det mesta för egen del om prestation, men de små sakerna jag kan göra för att stärka min hälsa under min elitaktiva karriär kommer jag aldrig blunda för. Det är inte omständigt för mig på något sätt att köra 20 min i veckan för mjölk, för jag prioriterar det så oerhört mycket mer om det stärker mitt immunförsvar.

    // Lättmjölk = Högre insulinpåslag än HEL mjölk. dvs spelar ingen roll i antalet kcal eftersom högre insulinpåslag = kraftigare viktuppgång

    SvaraRadera
  4. Krisprolls kardemumma skorpor12 september 2011 kl. 21:08

    Här går meningarna isär litegrann David. Krisprolls menar inget illa med sina åsikter utan vill bara få dig att inte känna tvång & energitapp när du är på resande fot med din skidklubb. Där det mest troligt inte finns alla dina önskade råvaror att tillgå.

    // Insulin är kroppens mest anabola hormon, men visst det motverkar fettförbränningen !

    Tufft att hitta balansen på det hela. En balans som bara krisprolls kan önska sig av dig David och inte kräva!



    // Mvh Krisprolls kardemumma skorpor

    SvaraRadera
  5. Ska läsa boken när jag får tid. Verkar vara en del intressanta aspekter som tas upp så den ligger ganska högt upp på listan nu. Däremot finns det ju andra trovärdiga källor för information så visst kan man ha en väl underbyggt åsikt även utan att ha läst boken.

    Någon direkt kostundervisning får vi inte på läkarprogrammet. Kommer in en del emellanåt, t.ex. under diabetesområdet (för övrigt ett väldigt intressant repotage i dagens vetenskapens värld om diabeteskost) samt en del näringslära tidigt under utbildningen. Men det mesta inom detta område får man läsa på själv.

    Angående mjölken så är nog risken för bakteriella infektioner till följd av intag av opastöriserad mjölk som jag ser det relativt liten om man har ett fungerande immunförsvar (och gården mjölken kommer från har bra djurhållning). Där spelar normalfloran av bakterier i tarmen en viktig roll då de konkurrerar ut de "farliga" bakterierna genom att blockera bindningsplatser slemhinnan och hindra bakterierna från att ta sig in i kroppen. Däremot är det felaktigt att bakterier dödar varandra, det förekommer inte.

    Med tamboskap så menade jag även boskap som flyttades runt. Boskap började man dock inte hålla förrän mot slutet av stenåldersperioden historiskt sett har människan bara druckit komjölk (eller mjölk från andra djur) under en kort tidsperiod. T.ex. har genanalyser visat att en stor del av stenåldersmänniskorna inte tålde mjölk (saknade möjlighet att bryta ned laktos). Mycket troligt att just denna förmåga att kunna dricka mjölk selekterade ut individer då detta innebär en stor fördel eftersom man kunde bosätta sig på ett och samma ställe. Speciellt paleo eller naturligt står jag således fast vid att det inte är.

    Benskörhet har jag väl skaplig koll på och att det är betydligt vanligare idag beror ffa på att vi lever mycket längre. Det är ju nästan enbart äldre kvinnor som drabbas. Förkommer ju i princip inte under 40 års ålder om inte någon bakomliggande faktor som t.ex. någon sjukdom eller kortisonbehandling finns. Med tanke på att det är först senaste 100 åren som medelåldern drastiskt ökat är det inte speciellt konstigt att benskörhet är ett mycket, mycket större problem i dag än tidigare. Sen får du gärna utveckla detta med att man inte kan ta upp kalciumet i pastöriserad mjölk (eller så får jag helt enkelt läsa boken) för det har jag aldrig hört talas om tidigare och jag är nog en aning skeptiskt till det påståendet.

    SvaraRadera