tisdag 9 augusti 2011

Promenader eller Löpning, Vad bränner mest?

OBS!! egna tankar och värderingar OBS!!

Den ständiga frågan som man stöter på nästan varje dag; Vad bränner mest fett? Eller uttalanden som; Jag promerar bara för det bränner mest fett!. Men vad är egentligen rätt?

Jag tänkte ta och bena ut detta lite kortfattat här nedan, men till och börja med kan ni fundera över detta: När drar en bil mest soppa? Vid full gas eller vid tomgång?

Energikälla vid olika intensitet på träning

En löptur i Turkiet i våras.
Att träna lågintensivt kontra högintensivt skilljer sig användadet av energikälla. Det dom flesta har fått på huvudet är att lågintensiv träning bränner mer fett än högintensiv träning. Detta stämmer till visso. Då du vid lågintensivt arbete (Puls mellan 55-80% av MAX) använder FETT som energikälla. Och då du vid arbete över 80% av max använder KOLHYDRATER som energikälla. Detta just för att kroppen har lättare att tillgodogöra sig kolhydrater som energi vid tuffare träning.

Den Aerobafasen (lågintensivt arbete med hjälp av syre): Bränner först & främst fett
Den Anaerobafasen (högintensivt arbete utan syre): Bränner först & främst kolhydrater

Då borde väl lågintensivt arbete vara det att föredra? Njaaaa.

Kaloriförbrukning promenader kontra löpning

Kom ni ihåg det jag skrev tidigare. Vad drar mest soppa? En bil som kör full gas eller en bil på tomgång? Samma sak gäller även vid träning. Att fara ut och springa i ett högt tempo med hög puls bränner naturligvis mer Bränsle (kcal) än att vara ute och gå promenader. Observera att jag skrev KCAL här och inte FETT. Genom att springa högintensivt så använder du som sagt både kolhydrater i första hand som bränsle. Men genom att få ett högt underskott på kalorierna innebär detta att du kommer liga på ett kaloriunderskott och kroppen kommer att ta från dina fettreserver.

Tänk såhär:
1h löpning: Ca: 700-1000kcal beroende på intensitet och ämnesomsättning. Energi tagen från i första hand kolhydrater
1h promenader Ca: 400-500kcal beroende på intensitet och ämnesomsättning. Energi tagen från i första hand fett.

Eller såhär:
6km löpning: Ca: 400kcal
6km promenader: Ca 400kcal

Ett eneklt knep som jag har lärt mig är att du bärnner lika mycket kalorier den sträcka som du springer som den sträcka som du går. Bara det att skillnaden är att det går dubbelt så snabbt att springa den sträckan. En till teori som finns är att den s.k. "efterbränningen" slår in och du kommer ha en högre förbränning under dagen om du har varit ute på en löptur.

Så stirra dig inte blind på det som bränner fett. Utan vilket kcal underskott du får. Det är det som gör att du går ner i vikt. Där är LÖPNING helt klart effektivast. Men tappar jag inte muskler om jag springer?

Muskelpåverkan

Löpning i sig stimulerar proteinsyntesen i kroppen. Den stimulerar till och med proteinsyntesen mer än vid styrketräning. Vilket gör att man har lättare att bygga muskler. Men löpningen stimluerar också proteinnedbrytningen i kroppen. Det som är viktigt att tänka på är att fylla på med nog mycket protein. Vid ett lågt intag under en längre period så är det stor chans att musklerna kommer att brytas ner vid löpning. Men jag tror att många har fått detta om bakfoten och vågar inte springa för att de är rädd att tappa muskelmassa. Jag skulle säga såhär. Spring & ät kött, fisk, fågel så kommer du inte tappa dina muskler du har byggt upp.

Slutsats

Tänk er bilen igen. En bil som kör full gas drar ju mer soppa än en bil som kör på tomgång. Men kör man på full gas hela tiden och glömmer att tanka, så kommer den inte längre fungera. Och kör du på full gas hela tiden så kommer maskineriet att gå sönder och brytas ner.

Så, spring & spring HÅRT. Men glöm inte bort att vila och fylla på med energi för att hålla kroppen i trim. Löpning bränner mer än vad promenader gör. Hur ni än vänder och vrider på det!

Lycka till!

7 kommentarer:

  1. Det många inte förstår är ju att om du får en förhöjd fettförbränning på morgonen så nedregleras den resten av dagen i princip, vilket gör att löpning blir överlägset eftersom det sett över tid bränner mer kalorier, oavsett fettförbränning.

    Bra inlägg, tummarna upp!

    SvaraRadera
  2. Personligen skulle jag nog vilja påstå att löpning för de allra flesta kommer att slita ordentligt mycket både mentalt men även fysiskt om du tänker springa HÅRT vid varje tillfälle. Och således kräva ordentlig återhämtning vilket kan komma att gå ut över annan träning. Om vilan uteblir eller för kraftig stegring i löpningen finns dessutom en överhängande risk att det för de allra flesta kommer leda till överbelastningar/skador då allt för många är ovana löpare.

    Med hårt förutsätter jag att det innebär att ligga på över 80% av MAX som du skrev tidigare. Sen är frågan hur du definierar MAX? För att det för de som läser ska vara möjligt att applicera till sig själva kan det vara bra att redogöra. Om det är maximal arbetskapacitet eller arbetspuls eller puls utifrån standardiserade mått?

    SvaraRadera
  3. Så som jag skrev i min liknelse med bilen så menar jag att man inte alltid kan springa HÅRT. just för att man kommer i slutändan gå sönder om man gör detta.

    Bra att du tar upp frågan gällande MAX puls. Det är ju väldigt svårt att veta vart den ligger om man inte är en elitidrottsman som har möjlighet att testa sig till detta. Det jag menar med MAX i detta tillfälle är det man kan "troligt uppskatta" att individen i fråga har som maxpuls. Detta lär man märka efter ett antal gånger om det är rätt eller ej. Mått som 220 - ålder är ett bra redskap. Sen är pulsen väldigt olika genetiskt. Men om man utgår från det för att sedan se vad som känns rätt så hittar man nog sin maxpuls med cirka +-5 slag.

    Tack för din feedback Petter!

    SvaraRadera
  4. lågintensivt träning använder rätt mycket kolkydrater i början av passet och sen efter ca 40 min så är det mer fett som används.
    Ska finnas även diagram för detta.
    om hur kroppen användet fett / kolisar över tid

    hittar tyvärr inte info om detta men ganska säker det var King Grub som postade det

    SvaraRadera
  5. Löpning:

    Fördelar: Effektivt & perfekt träningsform för dom som vill "spänna bågen" lite extra.
    Nackdelar: Svårt att utföra dagligen ifall inte intensiteten är väldigt låg.

    Promenader:

    Fördelar: Perfekt sätt att få lite tid för sig själv & fungerar utmärkt som energiboost.
    Nackdelar: Tar ONÖDIGT mycket tid ifall det är kcalunderskott man är står i fokus.

    Skulle i 99/100 ggr rekommendera intervaller i någon form framför promenader för personer som är aktiva & friska.
    För personer med stor övervikt & som "bestämt sig" kan däremot promenader vara en utmärkt utgångspunkt.

    SvaraRadera
  6. Peter Danielsson9 augusti 2011 kl. 20:55

    Stor eloge till de som lyckas ha en bra jämvikt mellan konditionsträning och muskeluppbyggnad. Det är lika imponerande att se resultat hos de som lyckas ha en grym kondition samtidigt som personen lyckats bygga muskelmassa utan otillåtna preparat.
    /Peter

    SvaraRadera