fredag 29 april 2011

Tomas CrossFit skola (en introduktion till CrossFit) Del 1

Vi har fått in en hel del funderingar över vad CrossFit egentligen är och vad alla olika termer som används betyder. Jag tänkte att jag startar upp en ny flik från och med idag som heter "Tomas CrossFit skola". Under denna flik så kommer ni att få lära er mer om CrossFit, vad man behöver tänka på som nybörjare? Vad betyder alla termer? Jag kommer även lägga ut en övningsbank framöver på flera övningar och dess namn så man lär sig teknik och varför man gör den specifika övningen.


Idag kommer jag börja berätta om vad CrossFit egentligen är och varför man gör det:

CrossFit är egentligen en väldigt enkel träningsform. Jag skulle säga att det är litegrand "back to basic". Dock kan övningarna som utövas i CrossFit vara ganska avancerade (finns dock alltid lättare alternativ). Med CrossFit så menas det att du ska utföra ett intensivt arbete under så kort tid som möjligt. Träningen ska vara rolig och tidssparande.

En central del i CrossFit är att övningarna oftast utförs mot klockan. Antingen ett givet antal övningar så snabbt som möjligt. Eller en given tid under vilken du skall utföra så många rundor du kan av ett visst antal övningar. Detta gör att du hela tiden kan se framsteg och tävla med dig själv eller en kompis. Det är väldigt utvecklande att kunna gå tillbaka till en övning (WOD) och se att man har förbättrat sin egen tid. Ett enkelt sätt att se att man har gått framåt i sin träning.

Men det som gör CrossFit så speciellt, det är att du ska variera träningen till varje gång. Inget pass är det andra likt (förutom då du ska se om du krossar din förra tid). Nä, grundtanken är att du ska chocka kroppen med övningar som den inte är van. Ibland kan det vara tunga lyft, ibland lätta lyft, ibland funktionella lyft, ibland övningar med egen kroppsvikt. Du kan variera ett pass med löpning, rodd, cykel med t.ex. marklyft, frivändning och overhead squats. Ja ni förstår, det finns egentligen ingen gräns över vad ni kan göra. Ni kan träna ute som inne, i skog eller på asfalt. Ni bestämmer själv. Kom också ihåg att det är sällan själva CrossFit passet är längre än 30 minuter. Dock kan man värma upp och lägga till någon bonus övning efter som inte är inräknade i den tiden, om man vill.

Nu kanske ni hänger med i vad CrossFit är för träningsform. I början på nästa vecka så kommer jag lägga upp en ordlista på de olika termerna som används i CrossFit. Så stay tuned så ses vi där ute i CrossFit djungeln!

Ha en trevlig Fredag.

4 kommentarer:

  1. Bra inlägg från dig Tomas!

    SvaraRadera
  2. Riktigt bra, ser fram emot nästa inlägg.

    SvaraRadera
  3. Hur mycket går det att gå ner i vikt under ett CrossFit pass ?

    SvaraRadera
  4. Grymt, kommer lägga in ett crossfitpass i veckan, från och med 1 juni, så kommer köra dina pass :) gillar dina crossfit video:r då får man se övningsutförandet också, sjukt bra :D

    SvaraRadera