torsdag 6 oktober 2011

Joachim Olofsson gästbloggar om ISK:s serieseger div.4 Södra

ISK seriesegrare i Div.4 Södra
Säsongen 2011
Efter årets säsong är vi tillbaka i divison 3, sejouren i div 4 blev väldigt kort då vi efter nedflyttningen 2010 tog klivet tillbaka direkt. Seriesegern säkrades redan med två matcher kvar, då vi en regnig lördagseftermiddag vann seriefinalen mot Älvsbyn.
Innan säsongen startat kändes det lite mer ovisst, vi visste att vi på pappret hade en väldigt starkt lag, med många spelare med rutin från högre divisioner. Samtidigt hade och har haft en ganska tunn trupp under säsongen. Trots detta gick vi in i säsongen som favoriter enligt den enade expertisen (Nordicbet).
Efter en "tung" försäsong med mycket fokus på kondition, styrka, snabbhet, rörlighet samt andra koordinationsmoment (en standard försäsong) så kändes som vanligt extremt skönt att få lämna den lilla inomhushallen i Bersika och få komma utan på LF Arenas stora ytor. Ytor som känns gigantiska då man vant sig vid den lilla konstgräshallen.
Efter några veckors tränande på LF kom då också träningsmatcherna, där vi presterade med blandade resultat. Sista matchen innan seriepremiären spelade vi en DM-match mot division-1 laget IFK Luleå. En match där vi förlorade (2-3) men till trots gjorde en sådan fenomenal andrahalvlek att man fick sig en rejäl tankeställare över hur vi kunnat rasera två divisioner på två år.
Sedan var det dags för seriepremiär mot MSSK. Det var en match där vi inte alls kom upp i samma standard som mot IFK men vi lyckades med nöd och näppe plocka hem tre poäng. Sedan hände något, på de fem efterföljande matcherna så förlorade vi tre av de fem matcherna. Årets två stora bottennapp var förlusterna mot tabelljumbon Sunderbyn (1-3) och Alterdalen (1-4), vilka vi senare på höstomgången kom att revanschera oss mot.
Efter dessa matcher kändes det nästan som att vi var borträknade från den absoluta toppstriden. Det var också då som vändningen kom, bortasegern mot Älvsbyn (3-2) var starten på en 10 matcher lång vinstsvit. Vi besegrade Piteå 2 hemma med 4-0 och tog över serieledningen, efter det släppte vi den aldrig.

Vad gjorde oss till seriens bästa lag med tanke på vår minst sagt mediokra start?

Tankar från spelare & ledare över säsongen 2011
Det som gjorde oss till seriens bästa lag var en kombination av saker. För det första så började samtliga spelare inse vilket jobb (kriga i 90 minuter) som krävdes för att vinna matcher även om motståndet var sämre.
Sen förändrade vi taktik (Älvsbyn borta) från att spela med hård press och högt försvarsspel till att ha lågt försvarspel, vara organiserade och på rätt sida med hela laget.
Detta gjorde att vi täppte till bakåt och kunde dra nytta av det vi är allra bäst på.. snabba och vinstgivande omställningar.
Sen föder framgång framgång vilket gjorde att vi blev trygga och vågade spela en bra fotboll där kortpassningspel varierades med ett matchvinnande rakt spel.

När självförtroende började stiga så utvecklade vi en riktigt fint spel och kunde lungt och metodiskt faktiskt spela ut våra motståndare. Vår högstanivå har säsongen igenom vart väldigt hög och dessutom hade vi det där lilla flytet med oss i många matcher.Nyckeln till varför vi lyckades vinna serien var match sex i serien: Älvsbyn borta. Till den matchen kom vi med stukat självförtroende efter förluster mot lag som Alterdalen och Sunderbyn. Lägg dessutom till den förlorarmentalitet som vi hade utvecklat under två förlustrika säsonger i division 2 och 3 under föregående säsonger, så klarnar bilden. Men i värmeböljan på Älvåkras plastgräs vände olyckan.
Vi tog tag i allt under matchen och besegrade de dåvarande serieledarna på ett övertygande sätt.
Till de efterföljande två matcherna tog vi med oss samma spel och krossade Arvidsjaur och Alvik på hemmagräset utan insläppt mål.
Då hade dammarna släppt; vi fick en grym formkurva och samtliga spelare höjde sig flera snäpp. Under stora delar av säsongen kände vi att vi var oslagbara och detta var anledningen till att vi fick 10 raka segrar, vilket ledde till serieseger!


Jocke "in action"
Framtiden då?
Det känns som att vi har något bra på gång. Vi har en bra mix i laget med unga bra framtida storspelare blandat med äldre riktigt rutinerade klassspelare och framtiden ser ljus ut. Det kommer dock krävas att truppen breddas samt att vi kan ersätta eventuella spelarförluster. 
Nu står det även klart att den nya tränarduon Erik Viklund och Peder Nilsson skrivit på för ytterligare två år, och ska man tro alla rykten verkar det som att åtminstone ett tungt namn är på väg in.

Välkomna till IVAB Arena 2012!

// J.Olofsson Infjärdens SK
  

5 kommentarer:

  1. Var inte du bakis i matchen mot älvsbyn?? // Sen kväll på valdino

    SvaraRadera
  2. Hur ser "försessen" ut Jocke! Vem håller i den? & vad är syftet & tanken bakom?
    Tycker personligen att många fotbollslag överarbetar ganska så ordentligt på den delen. (men det är bara min egnna uppfattning)

    SvaraRadera
  3. Det är säkert olika för alla tränare men dom tänker nog att bygga spelarna från grunden både fysikskt, psykiskt och bygga upp lagmoral/samspel mellan spelarna?
    Kan du utveckla lite kring din tanke att det överarbetas? Kan själv tycka att man borde blanda in mer boll i fysövningar.

    SvaraRadera
  4. När jag hör hur vissa lag bedriver sin barmarksträning blir jag avskräckt. Absolut är försäsongen ett ypperligt tillfälle att svetsa ihop en grup, men jag tycker ändå att spelaren (individuellt) ska vara i centrum. Tyvärr så sätter man ofta målsättningar på gruppen & inte på vardera spelare. Jag menar alla har vi olika styrkor samt svagheter, alla kan inte göra 150 kg i en knäböj likfullt som att inte alla kan springa milen på 40 min. barmarksträning/försäsongsträning är ett ypperligt tillfälle att formsy alla spelares svagheter, för att i slutändan göra hela laget starkare. sen ifall föreningarna har kunskap & ekonomi till mera individuellanpassad träning är en annan fråga.

    Jocke jag menade absolut inte att vara negativ till ISKs försäsongsträning, utan jag var mest nyfiken på hur den såg ut eller kommer att se ut? ;)

    SvaraRadera
  5. Förstod det, ville bara höra lite mer hur du tänkte kring det;)

    Gillar starkt ditt tänk vad gällande utvecklingen av den individuella spelaren, skulle personligen gärna se mer fokus på detta. Jag tror många tränare tänker så också, men det är tid/resurser som sätter lite käppar i hjulen i alla fall för oss mindre klubbar. Sen är det väll så också kan JAG känna, att när man tar steget up/spelar seniorfotboll höjs kraven från alla håll och alla förväntas i princip att ligga på samma nivå i det mesta.
    Naturligtvis är det ju inte så, men under mina 4år som seniorspelare har JAG fått det intrycket från så väl spelare som ledare. Det är kanske lite det här också som har gjort att de blir lite väl mycket fokus på gruppen i stället för individen?

    Vår "förses" kommer nog att se ut ganska likt den från föregående år fast nu i en högre volym; Man kan säga att den lite grann är indelad i tre faser; Till en början är det mycket fokus på återigen stärka/bygga upp grundfysiken. I förra årets "försesperiod" hade vi till en början tre pass i veckan, (lite väl lite i mitt tycke) men som sagt spelade vi ju bara i div. 4 och det räckte ju bevisligen. I alla fall, fas ett; var mer inriktad på längre löpdistanser mellan ca 5-10km och avslutades alltid med en tyngre belastning på överkroppen.
    Fas två; mindre löpsträcka 1-5km men högre intensitet, nu mer mix av snabba fötter, spänstträning, mer uthållighetsinriktad träning för ben/överkropp.
    Fas tre; nu varierande intervaller allt från 100 till 800m, mycket all around tärning och väldigt mycket fokus på snabbhet.
    Givetvis så är ju all denna träning med fysiken blandad med valig hederlig bollträning.

    skulle nog tro att kommande förses ser ut något liknande men förhoppningsvis så blir 4-5 pass i veckan;)

    SvaraRadera